Stefan Ladhe

Jag heter Stefan Ladhe och jobbar som målvaktsinstruktör, eller målvaktscoach, eller målvaktstränare. Välj själv!

Jag började träna målvakter i Djurgårdens ungdomslag 1991, sedan blev det juniorerna och även a-lag men då som ”datacoach” en form av statistik före videotaggningens tid. Något som idag är vanligt att just målvaktscoacherna gör för sina lag, taggar situationer från sin läktarplats under matcherna. 1998 startade vi Sweden Hockey Institute (SHI) och sedan dess har jag jobbat heltid med målvakter.

Som konsult får man vara med om mycket och det är många klubbar jag verkligen fått förmånen att få jobba i, vaddå ”förmånen” – jo just det att man lär sej mycket av andra människor och träffar man många olika så lär man sej mer!

Tänkte minnas tillbaka och se vart jag varit genom åren, vissa av klubbarna har jag jobbat i samtidigt som någon annan klubb… Samtidigt med DIF var jag i Arlanda under fyra år, Roger Melin var coach, laget spelade i div 1 (nu allsvenskan). Sedan var jag i Hammarby under sex år… samtidigt ett år i Aik, vilket var första säsongen jag jobbade med Pär Mårts. Färjestad i tre år, under Bengt-Åke Gustafssons tid i klubben, Malmö kom in sista året jag jobbade i Karlstad. Lillis Lundh ville ha hjälp efter dokumentärfilmen ”Percys Pågar”. I kvalserien den säsongen jobbade jag både med Malmö och Hammarby… Sen flyttade Lillis till Frölunda, jag hjälpte honom där i början av den säsong som slutade med SM guld för Indianerna. Daniel Broberg i Hammarby drog till Oskarshamn dit jag åkte från och till under tre säsonger. Mårts ville ha hjälp i HV71 så jag var där vid ett antal tillfällen under säsongen som de tog SM guld. Hade Almtuna under tre säsonger och sedan blev det Luleå, Leksand och Södertälje. Jag har jobbat under tre säsonger med Vålerenga i Oslo, Norge. Jobbat under två säsonger med Vienna Capitals, som spelar i CHL och i Österrikes liga. Jag är mentor åt ett antal målvakter varje säsong! Sedan har jag jobbat med många olika ungdomsföreningar däribland: Rimbo, Norrtälje, Täby, Österåker, Göta/ Traneberg, Enköping etc. Självklart utbildar jag även målvakter i Bålsta där jag bor!

I Svenska Ishockeyförbundets regi har jag jobbat en hel del med kurser, föreläst, gjort nya kurser och utbildningsmaterial, bla skrivit en bok och gjort en utbildnings CD med filmer. Det utvecklar en själv, att få ner tankarna på papper och få dela med sig av kunskap!

TV pucken jobbade jag med för Stockholm, årgångarna 1978, 79 och 80. Regionslag fanns under en tid då tillhörde jag Öst och killarna var då födda 1980 och 1981. Sen blev det landslag mest med team 20/ Juniorkronorna men på den tiden ”behövdes” inte målvaktstränaren på turneringar… man var bara med på lägren före. De första åren jag var med var spelarna födda 1976, 77, 78 och 1980.

Därefter kom Anders Hedberg in i Svenska Ishockeyförbundet, han tyckte att vi skulle utveckla målvakterna och startade Målvaktslyftet! Jag ansvarade för målvakterna födda 1985 och följde det landslaget i tre säsonger på allt, turneringar och läger! Ny chef på förbundet (Myggan Wallin) och nya direktiv, ”behövs inga målvaktstränare i landslagen”. Men det var dax igen då 86 orna skulle iväg på JVM, lägret inför VM var jag med på.

Sen blev det ordning, Tommy Boustedt formade landslagsverksamheten som den fungerar idag och för honom var det självklart att målvaktscoachen tillhörde och tillförde teamen kompetens. JVM åren för spelare födda 88, 89, 90 var fantastiska år med många talangfulla spelare, målvakter och ett nytt tänk i hur vi skulle spela. Vi körde även 91orna medan dom var J19 spelare.

Under mitt sista år med juniorlandslaget fick jag även jobba med det Danska Ishockeyförbundet. Följde några målvakter under säsongen (Patrick Galbraith, Frederik Andersen, Nikolaj Nörbak bla.), hade lägerdagar med dem med jämna mellanrum och var med landslaget i Nagano, Japan och under VM i Tyskland. Laget nådde kvartsfinal vilket var Danmarks bästa placering någonsin.

Jag är den här säsongen inne på min åttonde säsong med Tre Kronor, det bästa och finaste jobbet jag kan ha! Jag har fått varit med om att vinna VM guld i Globen och i Köln, VM Silver i Bratislava och OS silver i Sotji och ett VM brons i Minsk. Snacka om häftiga upplevelser och erfarenheter!

Är du intresserad av målvakter och målvaktsträning hoppas jag du uppskattar min blogg, jag kommer inte lägga ut några smaskiga detaljer om spelare eller vad som händer bakom kulisserna men jag kommer skriva om träning, om hockey och detaljer i målvaktsspelet som jag har sett och vill uppmärksamma! Kommentera gärna och säg din mening =)

Annonser

3 reaktioner på ”Stefan Ladhe

  1. Hej Stefan!
    Vad heter programvaran som ni använder när ni filmar på isen?
    Med vänlig hälsning Perra

  2. Hej! Jag och många andra använder en apple app som heter Coach Eye, väldigt bra. /MVH Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s