Hur är du som instruktör?

”- Övningen i sig är viktigare än instruktionen!”

”I övningen kan du som tränare bestämma vilka moment som ska tränas, det känns praktiskt att ta med flera moment i samma övning! Upprepningen ger resultat av en automatiserad rörelse. Som i sin tur ger en trygghet att utföra i match. Övningarna är A och O för att lyckas som målvakt! Dessutom tar det mindre tid att köra igång och ha igång fler målvakter. Man blir mer effektiv! Man hinner göra mer! Jag ritar upp mina övningar och spar, det är bra att ha en ”övningsbank” att hämta ur!”

”- Övningen spelar inte så stor roll, det är engagemanget, instruktionen och feedbacken som ger resultat!”

”Instruktionen är viktig! Att målvakten förstår syftet och vad vi tränar på. Därför vill jag som tränare ta mig tid för det. Vad vi tränar är viktigt, att jag varierar tema och är bred i det vi övar. Men vilken övning jag använder spelar inte så stor roll. Ju färre moment, ju bättre kan målvakten vara fokuserad på vad han/ hon ska göra. Jag stoppar ofta och ger feedback. Det är inte så viktigt för mig att ”hinna mycket” på ett ispass, bättre att de förstår hur och vad vi gör än att vi hastar vidare! Att jag som tränare är engagerad och aktiv i min instruktörsroll känns viktigt för mig! Ofta skriver jag ner vad vi ska göra, men det blir många gånger något annat till slut. Tittar jag på gamla anteckningar förstår jag inte alltid mina egna kråkfötter…!”

”- Övningarna ska vara som på en match. Då vet de aldrig vart pucken kommer. De måste lära sig att reagera och lösa situationer. Att vara i vägen för pucken!”

 ”Oftast går jag igenom övningarna på en taktiktavla. Det är viktigt att målvakterna förstår ritningarna, så de kan vara med och förstå vad lagtränaren går igenom. Det är viktigt att skyttarna skjuter där jag vill och säger. Då får målvakterna jobba i situationerna flera gånger, få upprepning. Sen får skyttarna skjuta vart de vill. Försöka göra mål! Då testar de målvakterna som ställs inför matchsituationer där de heller aldrig vet vart skotten kommer. Det gäller att hitta lösningar! Efter träningen pratar jag med målvakterna, hur det gick på träningen, om vi kan hitta lösningar på det som var svårt. Jag spar allt i en pärm, klara att användas igen!”

Texterna ovan beskriver olika sätt att prioritera och att vara som ledare/ tränare/ instruktör. Vem är du? Kan du känna igen dig i en eller flera av beskrivningarna? Naturligtvis är ingen mer rätt än en annan. Alla är olika såväl målvakter som målvaktstränare och det är viktigt att det är så. Mina värderingar och tyckande är mina, du har dina! Kan du lära dig av andra typer av tekniker som instruktör? Är du nyfiken och strävar efter personlig utveckling?

Vilka tankar får du av detta? Skriv gärna och dela med dig! Det är ju en sak vi är kända för, vi målvaktstränare i Sverige, att dela med sig av sina tankar och ideér! 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s