Föräldrar är bra!

Speciellt då de lämnar idrotten åt barnen och dess tränare. Det är lätt att det blir för mycket om man som föräldrar tar en större roll. Föräldrar ska ta hand om sina barn, underlätta deras idrottande med att lyssna på dem, fråga dem och ge dem bra mat. Spelare har sina största fans i sina föräldrar. Men det är lätt att den delen blir fel. Andra spelare/ målvakter kan vara bättre. Tränare är inte mer elaka mot ditt barn och välja andra före av andra anledningar än att de som går före, just nu, är bättre. Då är föräldrarna viktiga! Att peppa, se framåt, träna med lust och motivera barnet. Så är det inte alltid. Då blir det bittert och gnälligt -INGEN tjänar på det, framförallt inte det idrottande barnet! Detta är svårt men väldigt viktigt för att barnet ska vara motiverad och ha lust för sin idrott och ges möjlighet att bli ”så bra som han/hon har potential till”!

Föräldrarna speglas i sina barn! Många gånger är mamma och/ eller pappa nervös inför match. Det märker barnet som själv, omedvetet också blir nervös och spänd. Vilket bidrar till att prestationen blir lidande. Detta måste föräldrarna vara medveten om och göra det bästa av situationen.

Jag som målvaktstränare/ instruktör/ coach möter alltid positiva föräldrar! Jag hjälper ju deras barn i deras prestationer. Jag tar inte ut dem eller nekar dem att vara med så det finns ingen anledning till annat än en positiv ton. Men jag hör missnöje, frågetecken och engagemang hos många som i vissa fall tenderar till det jag nämnt ovan.

Så… ta ett steg tillbaka. Speciellt då ditt idrottande barn inte är barn längre. Dom klarar sig! Lämna idrottande till dem! Föreningen har tillsatt en tränare som föreningen anser vara bra för att leda laget. Peppa, hjälp ditt barn att se möjligheter och var allmänt sund i sammanhanget! Det är en spännande resa – idrotten – ishockeyn! Alla spelar för att det är roligt! En del blir riktigt bra, alla har lika roligt, det finns en nivå för varje spelare! Tänk inte på högre nivåer för ditt barn förrän han/ hon är där!

Annonser

En reaktion på ”Föräldrar är bra!

 1. Förstår vad du menar, men som vanligt vill jag vrida på frågeställningen… 😉

  Jag är kluven och finner det viktigt att man väger sina ord, då många ungdomar lägger av när föräldrarna tar steg tillbaka.

  Spelarna tar sig själva till och från träningar och matcher, föräldrarna ser inte vad som händer och missar en absolut viktig del av utvecklingen som spelare. Just då också i känslig ålder (13 år och uppåt) när lek blir allvar och konkurrensen ökar, utslagningen blir större och… då finns ingen förälder där och stöttar.

  Allt blir tränarens fel… man slutar kämpa, inser inte vad som krävs och föräldrarna kan inte säga rätt eller ens något mer än att de vill att deras son/dotter skall vara glad.

  Enklast då att lägga av… för varför skall man byta till en lägre nivå inom samma idrott och få uppleva negativitet. Bättre då att sluta helt…

  Jag tror att det är lika viktigt att redan från tidig ålder utbilda föräldrar och informera dem öppet och ärligt om vad som pågår med spelaren/spelarna. Förklara varför det ser ut som det gör, vad målsättning och syftet är så att de kan förstå, stötta och förklara.

  Där jag är aktiv i dag… får man vara glad om man ens ser föräldrarna, då talar vi om spelare i 8-10 årsåldern… De har inte tagit ett steg tillbaka, de har tagit kliv in på gymmet, in i meditationsvärld och sitter i Yoga position helt bortkopplade från den verklighet deras barn växer upp i…

  Det är barnen som får betala ett pris för att deras föräldrar skall förverkliga sig själva!

  Så nästa gång jag ser en förälder på träning, så bjuder jag på Kaffe och fika eller korv… sätter oss ner, tittar och begrundar med leende på läpparna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s