Målvakter stöter på olika typer av ledarskap

Det är ett för mig intressant ämne. Och jag hör så mycket dumt som drabbar målvakter att det vore bara trist att skriva om det. Jag tänkte skriva kort om huvudtränarens ledarskap gentemot sina målvakter. Men mer om målvaktstränarens.

Som huvudtränare har de flesta väldigt lite ”kontakt” med sina målvakter. Dom har fullt upp med sitt förmodligen, vilket prioriteras. Vad MÅSTE de ha för kontakt? Jo de måste tala om vem som ska spela, dagen före matchen. Då kan målvakten mentalt förbereda sig på bästa sätt. Han ska hålla det som utlovats, finns det en plan ska den följas, ska planen ändras måste han vara tydlig med det. Bespar energi och onödiga tankar för de inblandade. Kan inte målvaktstränaren göra detta? Jo om man uttalar att så ska vara, men huvudtränaren är ändå ”chefen” som tar de avgörande besluten och bör kunna ägna denna lilla tid till två av sina viktigaste spelare!

Målvaktstränarens ledarskap är mer intressant! Alla är olika så det finns långtifrån ett sätt att leda och det gör ju saken ännu mer intressant och alla kan lära av varandra. En del, personer/ målvaktstränare vill kunna allt. De ger ofta väldigt lite utrymme för målvakten att tänka själv. Tränaren har alla svaren och det kan vara viktig för honom att vara i den rollen.

Andra målvaktstränare låter målvakterna få tänka själva och ställer mycket frågor som grund i sitt ledarskap. Det gör att målvakterna kan utveckla sitt spel genom den egna drivkraften. Kan lättare ha en spelidé och utveckla den genom att testa och bolla tankar med målvaktstränaren. Dialogen är viktig i det här ledarskapet och utvecklingen sker av att man gör saker tillsammans.

Den tredje typen, som jag tänker på, är tränaren som letar fel. Viktigt för denna att kunna rätta till. Förbättra. Lätt att målvakterna tröttnar på den typen av ledare. Det blir en negativ koppling till att få feedback.

Den fjärde typen är den som inte säger något alls. Knappt verkar bry sig. Kanske om den ena målvakten, men knappast båda. En klapp på benskyddet finns där i tid och otid, men ingen feedback. Eller i vart fall väldigt lite. Den här tränaren står mest och ”hänger på klubban” och kanske är nöjd att ha overallen med just det klubbmärket eller det distriktslagsmärket på jackan.

Dessa olika typer har jag stött på. Som mentor till målvaktstränare eller målvakter och deras berättelser av vad som händer i hemmaklubben/ distriktlagsträningar etc.

Känner du igen dig? Hur vill du vara? Uppfattas du så? Vad kan du göra för att förändra/ förbättra dig?

Annonser

2 reaktioner på ”Målvakter stöter på olika typer av ledarskap

  1. Jag har en undran min son är målvakt han är 02 . Vid varje träning får han och den andra målvakten aldrig några instruktioner . Om målvakterna har önskemål att få jobba klart vid varje övning så får dom till svars att så gör vi här dom får aldrig positiv eller negativ feedback dom vet aldrig hur tränarna tycker deras träning, insats har varit, gått . Min son frågar alltid mig om vad jag tycker om hans träning om han behöver tänka på något. Det tycker jag är tränarens uppgift inte min . Om utespelarnas övningar inte fungerar får dom alltid höra ta i mera kämpa inte varför övningarna inte fungerar vad man ska göra åt problemet var problemet ligger hur kommer man åt problemet det har dom ingen aning om spelarna för dom får aldrig reda på det . Dom tror att om vi tar i och kämpar mera så löses problemet av sig själv. Jag undrar om det går till så i klubbarna runt om i landet .
    Roberto

    • Hej!
      Förhoppningsvis ser det inte ut så, men troligen gör det det på sina håll. Det är ett gammaldags ledarskap att inte se och bry sig om individen. Låter inte bra alls tycker jag. Den enda lösningen är att tränarna går utbildningar och att de förstår varför de ska utveckla sitt ledarskap och kunskap om målvaktsspel. Ett samtal i bästa välmening med frågor från din och den andra målvaktens föräldrar låter som en start. Lycka till! Med vänlig hälsning, Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s