Mentala triggers

BB_mentaltrigger

På Målvaktstränarkonventet i Malmö under JVM hade vi ett antal föreläsare med kunskaper och erfarenheter av att jobba med målvakter mentalt/psykologiskt. Ett ämne som intresserar ”alla” som jobbar med individer. Det är ett brett område som innehåller allt från pedagogik, metodik och att vara intresserad av att lyssna och vara delaktig i den aktives tankar och ideér. Vi fick lyssna till många kloka tankar, arbetssätt, exempel och tips från de föreläsare vi hade. De jag syftar till är Andy Swärd, Martin Blom och Ola Berggren i samarbete med Johan Hedberg.

Johan och Ola har länge haft ett samarbete som de berättade om och bl.a pratade de om ett tillfälle då Ola besökte Johan då han spelade i Vancouver. De samtalade kvällen före en match, bytte tankar och hade några givande punkter som de kom fram till var viktiga för stunden. Johan blev så inspirerad och sugen på att spela matchen direkt! ”Det hade varit bra att ha med dig ut på isen i morgon,” skämtade Johan. Och det var Ola. I ett mentalt mindre format, satt han med på Johan Hedbergs axel (bildligt talat) Johan tittade på axeln och kom ihåg vad de hade pratat om kvällen innan! ”Lilla-Ola” var sedan med Johan när han behövde det!

Ett lysande exempel! Ett enkelt sätt att ta med sig tankar som man tidigare haft. Nu var det naturligtvis inte en liten gubbe som satt på axeln… Det var ju bara ett tankesätt. Men du kan ju sätta en tejpbit på tröjan, på insidan av benskyddet, skriva något som påminner och triggar dig på klubban, eller som Jhonas Enroth på insidan av klubbhandsken som du ser på bilden ovan. Olika sätt att påminna sig själv, mitt i prestationen, om olika rutiner, tankar som är viktiga för en.

Jag samtalade med Andy, Martin och Johan efter deras föreläsningar, de kan du höra på MålvaktsPodden avsnitt 18! Då också vår psykologiska tränare på Tre Kronor Pär Pettersson pratar om delat fokus. (Beklagar det dåliga ljudet i det avsnittet)

Annonser

2 reaktioner på ”Mentala triggers

  1. Bra med bild på Enis handske. Dock funderar jag på vad 100% fokus betyder konkret. Jag upplever att de flesta tränare pratar om det men sällan förklarar vad det innebär att vara 100% fokuserad. Innebär det att man ”tok-tittar” på pucken i alla lägen eller försöker blockera alla andra tankar än de på matchen eller vad kan man göra rent konkret för att fokusera?
    Mvh
    Magnus

    • Tja! Orden man använder som triggers har en större innebörd än själva ordet i sig. Skriver man ”100% fokus” har man pratat om vad det innebär och man får en påminnelse av det. Just ordet ”100% fokus” skulle för mig vara på uppgiften. Vilket innebär många olika saker som man har lärt sig, som man har pratat om inför matchen etc. Viktigt med koppling till vad jag skriver, det är viktigt att hitta sina ord, med sin innebörd, inget slentrian som inte står för något eget budskap. MVH Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s