Spela med…

BB_lhc_mv

I målvaktens träning bryter man gärna ner moment, renodlar dem dvs tränar just på det man vill komma åt. Kanske bygger vidare på det så att träningsmomentet till slut blir matchlikt. När man tränar teknik och finslipar detaljer vet målvakten givetvis vad som kommer att hända. Vart skottet kommer att komma. Men han måste vara medveten om varför och hur. Är han klar på syftet om varför han ska träna på just det har han lättare att ”spela med…” Att göra som han skulle gjort i match och undvika att fuska och göra mer för att han vet vart pucken kommer någonstans. Kan han inte det, är det svårt att utveckla tekniken!

Ett vanligt exempel är när man ska träna på att rädda med plockhandsken. Blicken, rörelsen, att möta pucken något framför kroppen. En ambitiös målvakt som inte är medveten om ”att spela med…” kliver gärna in i skottlinjen med kroppen och blockar istället för att agera med handen som var syftet med övningen. Givetvis kan samma sak hända, fast omvänt. Istället för att blocka använder målvakten plockhandsken, enkel räddning, han vet ju vart pucken kommer…

En idrottsman, hockeyspelare, målvakt når längre i sin utveckling om han får vara delaktig och medveten om sin teknik. Vad man är bra på och vad man bör förbättra. Därför tycker jag att det är viktigt att prata om tekniken, förklara varför målvakten inte nådde pucken och hur han kan göra för att lyckas bättre nästa gång. En medveten målvakt kan analysera och gå vidare, kan bolla på ett effektivt sätt med sin målvaktstränare och kan känna när han och att han utvecklas. Vilket ger en tillfredsställelse att gå vidare, att sätta nya mål i sin utveckling.

Som vanligt läser tjejer hon där det i texten står han 🙂

Måste uppmärksamma Linköpings hantering av sin målvaktssituation under hösten. Christian Engstrand hade en strålande inledning på elitserien innan han skadar sig. Man har Andreas Andersson som inte riktigt övertygat innan skadan inträffar. Men man tror på honom istället för att gå ut och värva, vilket skulle vara helt naturligt. Man lyfter även fram sin juniormålvakt Marcus Högberg och menar utåt att man är trygga i sina målvakter. Vilket får dessa två att växa. Högberg får debutera i elitserien som 17 åring. Har hittills spelat tre matcher. Andersson har vuxit om man jämför prestationerna innan skadan på Engstrand. Har bla tre nollor! Jag tycker att detta är ännu ett bevis på att människor växer med förtroende! Det kommer man att ha nytta av längre fram under säsongen! Bra LHC!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s