Lika förvånad varje gång…

När Djurgården Hockey spelade final mot HV71 för tre säsonger sedan fick huvudcoachen Hardy Nilsson frågan om DIF hade någon mental coach. Svaret blev: ”-Nej, vi har våra materialförvaltare som grabbarna kan prata med…” När AIK Fotboll i förra veckan fick en liknande fråga inför guldstriden i allsvenskan blev svaret: ”- Nej, vi kan prata med våra fysioterapeuter…”

Jag blir lika förvånad varje gång! Förstår inte ledare och spelare på elitnivå betydelsen av mental träning? Eller är det just det ordet som är problemet: ”Mental” träning. Det kan ju vara så. En del psykologiska tränare använder hellre den beskrivningen, för att ”mental” kan kopplas till sjukdom och sjukhus.

Men det handlar ändå om elitnivå. I ett modernt ledarskap måste man ändå vara medveten om att en idrottare kan träna hur mycket som helst, kan vara hur skicklig som helst men utan rätt fokus på uppgiften, rätt anspänning för individen och rätt tankar om uppdraget kommer den aktive inte få ut sin maximala kapacitet utan att veta hur han eller hon kan styra dessa viktiga psykologiska faktorer. Det är ju ingen nyhet att människan bara nyttjar en liten del av hjärnans kapacitet. Är man inte sugen på att utveckla varje enskild individs kapacitet lite mer, blir inte laget då lite bättre x antalet individer = mycket bättre…!?

Jag vet att AIK´s huvudtränare i fotboll Andreas Alm har utbildat sig inom idrottspsykologi. Vilket många andra också har gjort. Det hjälper honom i sitt ledarskap. I sina samtal med spelarna och sin pedagogiska förmåga. Inte minst i att optimera sin egen prestation. Men han har varken tid eller är den optimala personen att ge spelarna hjälpen som psykologisk tränare. Oavsett kompetens är det inte huvudcoachen alla spelare ska prata med för att kunna vara helt ärliga och uppriktiga om sina tankar och ev brister. Det är trots allt huvudcoachen som tar ut laget.

Därför måste det finnas en psykologisk tränare i varje modernt fungerande elitlag! Tycker jag! Vad tycker du?

Annonser

2 reaktioner på ”Lika förvånad varje gång…

  1. kan bara hålla med!!, har sagt det i många år nu… som mv-förälder har man fått agera ”mental coach” många gånger under åren!

  2. Jag håller med dig Stefan, och det är väl så att vi inom hockeyn är väldigt konservativa även om det har varit tendenser till att utveckla den här sidan av sporten dom senaste åren. Jag tycker att Pelle och förbundet verkligen tänkt till men att många klubbar inte riktigt följt efter. Det är viktigt att den positionen i klubben ges status och att det finns en plan, det tar ett tag att förändra saker och många klubbar på elitnivå (i alla fall elitserien) har definitivt resurserna för att utveckla vår idrott.
    Vad det gäller målvakter på elitnivå så tror jag dom flesta jobbar med någon form av mental coach.
    Niklas Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s