Tryck och sträck…

Jag tänkte beskriva en räddning som är vanlig att ta till efter en retur och därmed blir väldigt viktig att träna på. Momentet innehåller en hel del detaljer, så fokus på rätt saker gör det lättare att lära in. Många delmoment gör att målvaktens egna analys om vad som gick fel, om han inte når pucken, oftast blir lite fel. Att beskriva en rörelse i text är svårt så jag bollar helt över till dig som läsare att förstå… 🙂  Lycka till!

Målvakten går ner i butterfly och lämnar en retur snett ut mot vänster sida. Tyngden vid räddningen ligger på båda knäna. Målvakten vrider på huvudet och behåller blicken på pucken. Samtidigt som han lyfter höger ben och sätter höger skridsko i isen. Var i isen dvs hur långt ut från knäet han sätter i skenan, beror på hur mycket tid målvakten bedömer att han har och hur långt han ska glida för att komma i position. Vid en snabb retur eller om pucken är långt ut på sidan om målvakten hinner han inte glida in med hela kroppen i skottlinjen. Då måste han få ut vänster ben och stänga isen. För att få ut det vänstra benet måste han snabbt trycka ner höger knä i isen så att kroppstyngden vilar på det knäet vilket frigör vänster ben och han kan få ut foten och därmed benet och stänga yta. En målvakt som släpper in mål i dessa situationer tror många gånger att han ”måste trycka mer” medan det i de allra flesta fall handlar om att han inte får ut benet tillräckligt snabbt, vilket är en följd av att höger knä inte kommer ner i isen tillräckligt snabbt. Kom ihåg att ”boxen” dvs målets verkliga yta precis framför målvakten, inte är så stor!

Detta ska givetvis till en början tränas i ett lugnt tempo, för att sedan bygga på med ”returskott” över benet för att få med arm och hand. Ytterligare påbyggnader blir det om målvakten får mindre tid, om man jobbar med levande returpuckar dvs samma puck som sköts mot bortre ben. För att få fler repetitioner tränar man enklast med två puckar, dvs en puck för skottet och en ny för returen.

Om du läser mening för mening och har bilden klar för dig innan du går vidare i texten förstår du nog… :)!

Detta gäller givetvis också tjejer! För att få rätt bild i huvudet läser du som tjej ”hon” där det i texten står ”han”!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s