Slovakiska målvakter

I Slovakien finns ingen egentlig målvaktsutbildning. Dom är i stort behov av hjälp och jag har varit i Poprad vid två tillfällen under förra säsongen för planering av en målvaktscamp där till sommaren. Intresset och ambitionen är på topp, men kunskapen finns inte.  I Slovakien föll den struktur som fanns i landet Tjeckoslovakien när länderna delades 1993. Och sedan dess har privata initiativ eller brist på sådana orsakat den kunskapsbrist som idag finns.

Inte heller Tjeckien kan anses vara en ledande nation i att utbilda målvakter. För några år sedan fick Svenska Ishockeyförbundet en förfrågan från Tjeckerna om de fick komma och se hur vi utbildade våra målvakter i Sverige. Vilket de gjorde, två målvaktsinstruktörer följde vårt arbete på målvaktslägret i Norrtälje genom en kameralins.

VM´s bästa målvakt kommer från Slovakien och heter Jan Laco!

Jag tror nästan att du satt och tänkte på detta faktum när du läste inledningen…:)

Jan Laco spelade i Lev Poprad förra säsongen, laget från den Slovakiska staden Poprad som bara fick leva i ett år. Till nästa säsong kommer Lev flytta till Prag och Slovakiens inslag i KHL kommer att komma från Bratislava. Laco var backup keeper under större delen av säsongen. Tomas Duba var förstavalet. Att båda målvakterna stod lika mycket var för att Duba såldes i slutet av säsongen liksom många andra av lagets bättre spelare, detta för att spara kostnader. Resterande del av serien fick Laco spela.

Nu ”jämförs” Laco med Viktor Fasth, visst båda hjälpte sitt lag till segrar, båda var nykomlingar i landslaget (och i VM) sent i karriären och båda fick pris som VM´s bästa målvakter. Därmed slut på jämförelser. Viktor Fasth har en spelidé som han jobbar konsekvent med, han utvecklar sitt spel och sina detaljer i träningen dagligen. Det gör inte Jan Laco. För han har ingen spelidé.

Den intressanta frågan nu är hur kunde det gå så bra för honom? Svaren finns förmodligen inte, men det kan finnas antaganden och ju längre ifrån man är honom ju svårare är det att försöka sig på ett svar. Min gissning blir att han kom in i bubblan, hittade flytet och hade ett bra försvarsspel att lita på, han kunde förmodligen trots framgången behålla fokus och ta sig an nästa uppgift med en ödmjukhet.

Det sämsta som kan hända en målvakt i Slovakien nu är att deras hockeyförbund slår sig för bröstet och tror att allting är bra, att målvaktsfrågan kan läggas åt sidan för de har VM´s bästa målvakt… men det gynnar i och för sig alla andra nationer om man ska tänka i resultat och placeringar i mästerskap.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s