Silly Goalie Season

Elitklubbarna ser över sina spelarmaterial och det finns redan nyheter som kablats ut beträffande målvaktsposterna. Här kommer en liten översikt, men eftersom sex av elitlagen fortfarande spelar kommer det ske förändringar.

Luleå, Brynäs, Färjestad, Frölunda och Linköping har två målvakter på kontrakt, i Frölundas fall faktiskt tre (Andersen, Hellberg och Fernström) Frågetecken för om Frederik Andersen lämnar för NHL och för Norrena som Sportbladet påstår ska sägas upp från sitt sista år med LHC. Den andra kontrakterade målvakten i LHC är Stockholmaren Axel Brage, årets backup Christian Engstrand tillhör i dagsläget inte klubben. Intressant att se vad Frölunda gör om de tappar Fredda och vad LHC har för planer i att ersätta den givna ettan Norrena.

I semifinalparet Skellefteå AIK och AIK ser situationen ganska lika ut. Jocke Eriksson och Viktor Fasth har kontrakt men det finns intresse från NHL och båda kan lockas över, speciellt Fasth. Lagens backup målvakter Hadelöv och Marcus Svensson har utgående kontrakt och lämnar förmodligen. Att AIK har Niklas Lundström är redan känt, även Skellefteå har en duktig 93a i egna leden Stefan Steen, förmodligen dax att byta juniorernas omklädningsrum mot A-lagens 🙂

Modo har skaffat nytt i Växjös kvalseriehjälte från förra säsongen Oskar Alsenfelt. Anton Forsberg har ett år kvar på kontraktet och Micke Tellqvist har fått lämna. Naturligtvis intressant att se om Tellan återvänder till Djurgården som det spekulerats om. Frågetecken… Modos målvaktspar har spelat 31 elitseriematcher tillsammans… ska det in mer rutin eller sitter Näslund nöjd…!?

Växjö är den enda elitsereiklubben som står utan målvakt i dagsläget, men varför skulle inte Martin Gerber vara kvar, han är utan kontrakt men blir säkert erbjuden nytt.

HV71 har i dagsläget bara 92an Jonas Gunnarsson under kontrakt. Daniel Larsson får lämna. Inget konstigt med det, Larsson är som jag skrivit tidigare en mycket kompetent matchmålvakt men av olika anledningar har han inte varit förstavalet då HV71 ska in i slutspelet. Varken i år eller förra året. Även om han avslutade säsongen på ett bra sätt när han fick spela. Vem kommer in som etta i HV71…?! Kvällstidningarna har gissat på Wesslau…

Om vi bara antar att Timrå och Djurgården klarar kvalserien (eftersom det är enklast så…) så har Timrå Jocke Lundström på kontrakt ett år till. Medan DIF inte har någon av sina tre (Wesslau, Sandberg, Plante) kontrakterade målvakter nästa säsong om man inte förnyar.

Hur som helst kommer det hända mycket på målvaktsposterna efter säsongen, spännande!

Annonser

6 reaktioner på ”Silly Goalie Season

 1. Hej Stefan,

  Intressant läsning jämfört med några säsonger tillbaka… nästan bara svenska målvakter och misstänker att de som kommer underifrån i juniorerna är minst lika bra.

  Finns det någon statistik på storlek / fortsatt större och större målvakter?

  Keep up the good job!
  /J

  • Hej ”arabknight”!
   Finns ingen statistik på det men jag stannar gärna upp på storleken här lite… jag har tidigare skrivit om det i blogginlägg. Det är för mycket fokus på storleken, dvs längden på målvakter. Mentalt, ja. Både för medspelare, målvakt som för motståndare. Men något som man inte kan påverka. En två meter lång målvakt täcker mer men mycket av ”mer” är över målet, sett från pucken. Ser bättre? Ja om han letar puck tillräckligt. Kortare får hitta sina vägar för att lyckas. Det man skulle önska i så fall, är bredare målvakter… målet är bredare än högt! Så träna bra så du får ett ordentligt ”hockeyarsle”:)!

 2. Varför tror du Jonas Gustavsson har misslyckats så pass mycket i Toronto? Har han ändrat stil tycker du sedan Färjestadstiden då han var en gigant? Han har väl Allaire som mv-tränare i Toronto. För mycket ”blocka-spel” och försök till att rädda med axeln kanske?? Nyfiken hur du ser på det…

  • Hej! Jag tycker inte att Jonas har misslyckats i Toronto. Han har spelat mer än 100 NHL matcher och gick in i NHL laget redan första säsongen han kom över, vilket är ovanligt. Sen att han inte har varit samma gigant som i Färjestad under sitt sista år där kan bero på mycket. Dels har han kommit till en bättre liga, ett ”sämre” lag i förhållande till konkurrensen. I FBK spelade han i ett av de bättre lagen. Så enkelt är det ju inte att du är en av de främsta i ditt hemland betyder inte att du är det i NHL, men du kan bli… Att du nämner Allaire är intressant tycker jag, i Sverige är denne målvaktstränare känd för att jobba mycket med täcka/ blocka eftersom han utbildade i detta på sina läger i Sverige. Pratade med Jonas om detta eftersom han i FBK spelade ett agerande spel ganska långt ut från målgården många gånger. Kanske lite märkligt att Allaire ville ha en målvakt som inte spelar det spel han förespråkar. Jonas sa då att de jobbar med allt på hemmaplan, inte bara täcka/ blocka spel, han tyckte inte Allaire var extrem åt något håll i hur han skulle spela… Av det snacket drog jag slutsatsen att Allaire ”valde” ut en del i målvaktsspelet som han koncentrerade sig på under de läger han haft i Sverige, istället för att lära ut en helhet. Kul med frågor…;)

 3. Tack för ditt svar. Ja,jag håller med om att NHL är en helt annan sak och att Toronto inte är det bästa laget. Även Reimer har ju sämre räddnings% än Gustavsson. Funderade bara på om han agerar på samma sätt som innan eller inte? I Elitserien kunde han göra i stort sett vad som helst med sin långa kropp, trots sin storlek, och han kunde agera på ett fantastiskt sätt. Därför tog jag upp Allaire då jag funderade på ifall förklaringen låg i att Gustavsson systematiskt bara går ned för att blocka istället för att agera och använda ”active hands” som många i NHL pratar om i dessa dagar. T.ex. följande mål från hans sista match med Toronto: Borde han ha stått upprätt med armarna utåt och tagit den aktivt med plocken eller var det ok att gå ned som han gjorde?

  http://video.nhl.com/videocenter/console?hlg=20112012,2,1141&event=TOR217

  Du har rätt i att han inte misslyckats om man ser till helheten, även om många i Toronto inte skulle hålla med. Möjligen borde jag istället ha frågat ifall du tycker hans stil har förändrats? Det är intressant det du säger om Allaire och Gustavssons spel i Elitserien. Även Lundqvist var ju känd för att gå väldigt långt ut i Elitserien men i NHL är han kanske den som står längst in i målet. Kanske tycker han att den tid han tjänar i reaktionstid är värt den mindre täckytan som att stå långt in i mål innebär. Dessutom säljer han ju inte bort sig totalt om det blir en retur och har kortare väg till stolpen om han skulle behöva förflytta sig i sidled.

  Tycker även att de målvakter som lyckas bäst just nu är de som blandar lite: Jonathan Quick, Brian Elliot, Cory Schneider och Henke Lundqvist verkar alla veta när de ska ner och blocka samtidigt som de kan bjuda på spektakulära & oortodoxa räddningar när de behöver det. Att bara vara en blocka målvakt känns som det ger en hyfsad bra och jämn nivå i många ligor men går man alltid ner och förlitar sig på att blocka med låsta armar så vet skytten var han ska skjuta varje gång och man blir aldrig en riktigt ”topp” målvakt…

  Dessutom lär väl Toronto vara det svåraste laget mentalt för en målvakt med så mycket press, förutom Montreal då….Hoppas han får revanschera sig i ett annat lag då det verkar som om han inte blir kvar i Toronto. Tycker han har många goda kvaliteér samt verkar vara en ödmjuk människa så jag hoppas han får en roligare säsong nästa år.

  • Många intressanta saker du skriver! Tror inte heller att Toronto fansen är nöjda, men i lag som misslyckas och i ett försvarsspel som inte håller toppklass är det svårt att få lovord som målvakt.

   Min uppfattning är att han fortfarande spelar ett liknande spel som tog honom till NHL. Givetvis har han anpassat och utvecklat en hel del men någon djupare analys kan jag inte ge mej på, har inte sett honom tillräckligt mycket för det.

   På de klipp du länkade till tycker jag att han kan blocka på alla tre mål, även om det första tar på egen spelare och styrs in. Anledningen är att skotten kommer från vinkeln och att de går in nära kroppen. Ser inte samma självförtroende som jag är ”van” att se hos honom i klippen.

   Henke kunde, som du skriver, komma extremt långt ut och möta spelet eller skott när han spelade i elitserien. Jag tror att det är mycket som påverkat hans nuvarande spelsätt. Dels ville målvaktstränaren få in honom i målgården när han kom över från första början. Sen har det stora antalet matcher som han haft genom åren fått honom att spela mer ekonomiskt dvs med mindre förflyttningar och rörelse. Men också givetvis taktiskt, att komma närmre stolparna i andra lägena.

   De målvakter som kan spela smartast dvs använda ett agerande spel när situationen kräver men också täcka/ blocka och använda axlar/ armbågar när skotten kommer högt/ nära kroppen, har störst chans att lyckas. Det är väl det som är ett modernt målvaktsspel idag. För att hårddra det, är man för extrem åt något av hållen blir man inte bäst, mixen och situationsanpassning krävs!

   Fortsätt att dela med dig av dina tankar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s