Spelet med klubban

Generellt sett så tycker jag att alldeles för många målvakter tränar alldeles för lite på att hantera klubban. Dels beror det på att det är brist på egen tid på den vanliga träningen med laget men också att initiativet måste ligga hos individen och då är det lätt att vara ”fårskock” och följa de andra… Tränaren kan givetvis i övningar ge utrymme till målvaktspassningar men jag törs påstå att det är väldigt ovanligt.

Så till den stora frågan. OM man tycker att man har användning av att målvakten stoppar puckar som dumpas in mot kortsargen på match så måste man träna på detta. OM man inte tycker det är viktigt måste målvakten ändå ges utrymme att utveckla en teknisk färdighet som hör till målvaktens arbetsredskap. I detta ligger en stor portion teknik i utförandet men också en minst lika stor del taktik. Dvs tanke med vad som ska göras med pucken och när man gör det. Taktiska detaljer är att vrida upp huvud och kropp för att se vart pucken skall passas, att bedöma situationen och våga göra det enkla, stoppa-lämna-åka därifrån som också är en del i spelet med klubban. Eller att ha alternativ som att passa kort, passa till fickan eller lägga längre passningar.

En vanlig situation som jag ogillar är när målvakten automatiskt trycker iväg pucken i rundeln. Vill vi att backarna ska göra det!? Många lag pratar om kontrollerade första passningar. När målvakten gör så utgår jag lite från att det inte finns en motståndare på blålinjen, för då är det direkt korkat,  men det är ändå en puck intill sargen, en kamp som ska vinnas av någon annan. Lite för mycket på chans och att ge ansvaret till någon annan att klara av.

När det gäller tekniken kan den som vill och ha motivationen bli kung på klubban. Skottplatta och något att skjuta mot och ett antal puckar, sen är det bara att gnugga på precis som på golfrangen. Titta och lyssna på de som kan och kör på!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s