Rädda pucken… tidigt

Rädda pucken är en bra feedback till en målvakt som just släppt in ett mål… 🙂 Men nu handlar det inte om ATT rädda pucken utan, NÄR! Vi kliver för en stund över till fotbollen, jag har förundrats länge över fotbollsmålvakters taktik när de ska rädda. Det borde för deras del handla om att reagera och att nå bollar som skjuts på sidan om målvakten. Men många målvakter når inte, men det är inte för att de inte hinner, utan för att de slänger sig… bakåt… Stannar man situationen precis efter att målvakten har slängt sig handlar det inte om att han har förlängt räckvidden med hela sin längd utan kanske med en meter… om ens det! Bollen eller pucken ska ju passera målvakten oavsett idrott. Punkten då den är närmast keepern är ju strax innan den passerar kroppen. Då måste vi försöka ta den där!

Vi återgår till vår idrott. Här tror jag de flesta hockeymålvakter har någorlunda koll om de har jobbat med ”boxband”. Räddas pucken något framför kroppen behöver man göra en mindre rörelse, man har dessutom bättre koll för man behöver inte vrida på huvudet så mycket för att kunna ha blicken på pucken när man räddar den.

Ok! Fakta och taget! Nu gäller det att bana in rörelserna för att rädda med handskarna framför kroppen. För egentligen, om man drar boxbanden, ska man inte kunna göra mål på en vuxen målvakt i bortre krysset om man skjuter intill tekningspunkterna… Var observanta på detta de närmsta omgångarna av elitserien eller allsvenskan! För det händer, senast i förra veckan, Skellefteå-Brynäs. Två sådana mål, ett på plocksidan och ett på klubbhandssidan (vanligast).

Men… säg inget till Ondrej Pavelec, Tjeckiens VM målvakt, han bjussade oss på tre sådana mål i semifinalen, det får han gärna fortsätta med…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s